sportcipő

-speed-strength-satisfied-self-confident- Kalandozások az izzadtság világában...

Friss topikok

az első lépések - vol.1

2011.11.18. 17:55 sportcipő

A népszerű sztereotípiának helyt adva – miszerint a melegek körében a szép és ápolt, ennek megfelelően kellőképpen karban, illetve edzés alatt tartott test vonzó és kívánatos –, a cikksorozat egy-egy részében sorra vesszük milyen sportot érdemes választanod, miért válaszd épp „azt” az edzőtermet, hogyan étkezz és a többi. Újszerű szempontból igyekszünk ugyanakkor megközelíteni a kérdéskört, hiszen nem egy szakértő, mesteredző, világbajnok vagy szuperhős bölcs tanácsaival (és mellesleg a tökéletesség látszatának hamis illúziójával) találkozhatsz itt majd hónapról hónapra, hanem a kezdő mozgásra vágyó mindennapos kihívásaival – hiszen a cikkírója minden hónap témáját a saját testi és lelki épségét kockáztatva fejlődését szolgálva éli át. Először az oly egyszerűnek tűnő, mégis sokszor a legnehezebbnek bizonyuló kérdésre keressük a választ: hogyan válasszuk ki, hol edzünk?

Kalandozások az izzadtság világában

Az első edzés – legyen szó konditeremről vagy klubhoz kötődő sporttevékenységről – mindenki számára, de a sok esetben komplexusokkal küzdő melegeknek még nehezebb. Sok-sok tényezőnek egyszerre kell megfelelnie ahhoz, hogy a mozgás ne csak egy, a testről alkotott álomkép kergetése, hanem öröm, feltöltődés, kikapcsolódás is legyen. Tévúton járunk, ha azért választunk egy sportot vagy termet, mert az ismerőseink odajárnak vagy mert kedvezményt kapunk a szolgáltatás árából. A mozgás helyszínét mindenkinek a saját ízlésvilágának és igényének megfelelően kell megtalálnia, ehhez pedig nem árt időt szánni a tájékozódásra.

A hely kiválasztásánál legelőször a könnyű és gyors megközelíthetőséget érdemes számba venni. Ellenkező esetben a mozgás rendszeressége elé állítunk felesleges akadályt, hisz a város másik végébe egy komor reggelen vagy egy fárasztó nap után valószínűtlen, hogy elutaznánk. Ezt követően a hely nyitvatartási idejét kell figyelembe venni: a napi rutinunk lehetővé teszi-e, hogy odajárjunk vagy sem. Fontos szempont, hogy a hely hétvégén és ünnepnapokon is nyitva tart-e. Ezt követően nem mellőzhetjük a hely méretének és felszereltségének számba vételét. Egyesek szívesebben választanak egy világos és tágas helyszínt egy bevásárlóközpont tetején, mások számára egy eldugott, csendes pincehelység lehet rokonszenvesebb, de sokaknál szempont lehet az is, hogy van-e lehetőség a szabad levegőn edzeni. Fel kell térképezni azt is, rendelkezésre állnak-e azok az eszközök – kellő mennyiségben -, amelyek szükségesek az általunk választott tevékenység gyakorlására és a célok elérésére – hosszas sorban állás nélkül. Ugyanitt kell felmérni a hely tisztaságára vonatkozó igényeinket: megfelelően szellőzik-e, a gépek, az öltözők, a mosdóhelyiségek tiszták-e.

A hely statikus adottságain túl az emberi tényezőket sem szabad mellőzni a kiválasztás során. Egy hely személyzete (a recepciós- és takarítószemélyzettől kezdve a trénerekig) ugyanúgy lehet gátja, mint biztos támasza a folyamatos fejlődésnek. Hisz velük is ugyanúgy nap, mint nap találkozni kell, ahogy a hely többi tagjával. Már egy rövid átmozgató edzés során már felmérhető, hogy az ember egy szem gyermeke szívesen járna-e arra a helyre, az odajáró emberek zavarják-e az edzés során, hasonló-e a habitusuk az edzéshez való hozzáállásuk, zavaró-e a viselkedésük, mennyire baráti a légkör az edzés ideje alatt etc.. Motiváló lehet egy olyan hely, ahová profik is járnak, hiszen ők sokszor többet segíthetnek, jobb tanácsokat adhatnak, mint az egyébként arra hivatott szakértők. Ugyanakkor egy nagyhangú, fellengzős társaság elveheti a kedvet az egész testmozgástól.

Nem mehetünk el amellett sem, milyen szolgáltatások teszik teljessé a hely palettáját, hiszen az időt mindinkább hasznosan és tartalmasan szeretnénk eltölteni a mozgás ideje alatt és azt követően egyaránt. Így igény szerint a medence, szauna, szolárium, masszázs, táplálék-kiegészítő megléte vagy hiánya ugyanolyan fontos lehet, mint az, milyen programokat/órákat kínál a terem. Végül, de nem utolsósorban a kérdés az, mennyiért is jutunk hozzá mindehhez. Elképzeléseinkhez és lehetőségeinkhez mérten kell kiválasztani azt a helyet, ahol az ár-érték arány optimális.

Ha a felsorolt szempontok mindegyike mellé egy „igen, megfelel” pipát sikerül tenni vizsgálódásunk végén, akkor megtettük a legnagyobb lépést afelé, hogy például az edzőterem ne egy kényszerű kompromisszum, egy az egészség megőrzésért tett „kötelezettség” legyen, hanem valódi kikapcsolódás, tartalmas időtöltés.

Szólj hozzá!

Címkék: edzőterem

A bejegyzés trackback címe:

https://sportcipo.blog.hu/api/trackback/id/tr353394591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása